Skip to main content Skip to footer content

Wat wil je weten?

Antwoorden op de meest gestelde vragen

Wat is Sharehouse?

Sharehouse is een samenwerking, waarin meer dan 20 partners onderzoek doen naar het goed inzetten van innovaties in Warehouses, op de gebieden van techniek en werk. Wij gaan een bijdrage leveren aan de toekomst van werken in warehouses in logistiek Nederland. 

Hoezo bestaat Sharehouse?

Snelle ontwikkelingen in de techniek hebben warehouses met meer mogelijkheden verschaft om robotisering, automatisering en data-driven oplossingen te gebruiken. Toch blijkt in de praktijk dat het moeilijk is om de juiste investeringen te kiezen, en dat veel innovaties minder goed uit de verf komen dan gehoopt. Er is op dit gebied een kennistekort, wat Sharehouse wil verhelpen met doelgericht onderzoek.  

Sharehouse is een living lab. Wat is een living lab?

Sharehouse wordt gefinancierd door het duurzame living lab programma van NWO en Ministerie I & W. Het doel van dit programma is om onderzoeksvragen uit de praktijk in een zo realistisch mogelijk omgeving wetenschappelijk op te lossen. Achter elk living lab staat een consortium met leden uit praktijk, onderzoek, overheid en brancheverenigingen om praktische relevantie en wetenschappelijke kwaliteit te borgen.  

Waar staat het Sharehouse?

Het fysieke lab bevindt zich bij het STC MBO college in Rotterdam en is de fysieke ontmoetingsplek van Sharehouse. Hier worden de warehouse innovaties getest, kennis gedeeld en kunnen geïnteresseerden op bezoek komen om te kijken wat de toekomst voor warehouses te bieden heeft. Echter, niet alle onderzoek vindt binnen de fysieke ruimte plaats omdat een deel ook bij de bedrijven zelf wordt uitgevoerd. 

Voor wie is Sharehouse?

Sharehouse is voor iedereen die een onbeantwoorde vraag heeft over warehouses. Wil je bijvoorbeeld warehouse technologieën laten testen of weten hoe werknemers het beste om kunnen gaan met een bepaalde technologie? Dan ben je bij Sharehouse aan het juiste adres. Binnen Sharehouse kan er samengewerkt worden met onderzoeks- en onderwijsinstellingen en kan er samen tot innovaties worden gekomen.  

Wie kan meedoen?

Elke organisatie die commercieel of niet commercieel geïnteresseerd is in ontwikkelingen in warehouses zijn bij Sharehouse aan het juiste adres. Organisaties uit de wetenschap, bedrijfsleven, overheid en onderwijs zijn al lid van de samenwerking. Voor een inkijk in de soort deelnemers klik hier: https://www.sharehouselab.nl/overzicht-portretten/. 

Wat betekent meedoen?

Het is voor ons als Consortium belangrijk om samen een duidelijk beeld te krijgen wat het praktische probleem of de onderzoeksvraag is, die je in gaat brengen. Het is ook nuttig om al een idee te hebben wie er voor het onderzoek gaat betalen. Ben je dat zelf of zijn er partijen die dat zouden kunnen doen? Uiteraard denken we hier graag mee en willen ons netwerk inzetten om tot een oplossing te komen. 

Geïnteresseerd? Neem contact op met een van de partners of info@sharehouselab.nl