Skip to main content Skip to footer content

Leer de mensen en organisaties achter Sharehouse kennen! Dit is een bijdrage uit ons portretten serie.

Dit portret is gemaakt door onze Sharehouse Chroniqueur, Fietje Vaas.

Marloeke Werst

Mede-oprichter 21CC Education

van begin af aan goede training krijgen

“Voor mij is het doel van Sharehouse dat mensen in alle lagen van de logistiek de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen en innovaties te omarmen. Sharehouse moet de sector aantrekkelijker maken voor zij-instromers en jonge mensen. MKB-bedrijven in het bijzonder, staan hierbij voor een uitdaging en zullen in dit traject geholpen moeten worden,” dat zegt Marloeke Werst

Marloeke is mede-oprichter van  21CC Education. ‘21CC’ staat voor Twenty First Century Cargo en is zowel een Nederlands als Indiaas bedrijf, oorspronkelijk opgericht door Sanjay Tiwari die in Mumbai woont. De bedrijfsvisie is dat mensen aan de basis van logistieke bedrijven, van begin af aan, goede training moeten krijgen om kwaliteit te kunnen leveren en te weten waar het in het bedrijf om draait. Daarnaast zou ieder de kans moeten krijgen zich continu te blijven ontwikkelen. “Wij geloven in ‘blended learning’: klassikaal, praktisch, digitaal, interactief en continu. Waarbij visuele en spelmatige aspecten erg belangrijk zijn, zeker voor operationele mensen. Daarom werken wij ook veel met tekeningen, die leggen dingen zo makkelijk uit. Dan heb je veel minder woorden nodig. Kijk naar de website https://21cceducation.nl, dan zie je de wijze waarop deze tekeningen de leerdoelen ondersteunen.”

Marloekes eigen drive is om in samenwerking met mensen en organisaties met ieder z’n eigen achtergrond, specialisme en kracht echt iets toe te voegen aan de wereld. Zij is in het bijzonder geïnteresseerd in de ‘sociale kant’ van organisaties, zoals persoonlijke ontwikkeling van mensen, eerlijk en open communicatie, cultuur en de wijze van samenwerken. Haar betrokkenheid bij en belangstelling voor de sector Logistiek zijn ontstaan in de tijd dat ze bij (Air France-) KLM Cargo werkte.

De app ‘Rondje Logistiek’ bracht Marloeke bij Sharehouse. De games in deze app zijn oorspronkelijk in Thailand ontwikkeld door een collega/mede-oprichter van 21CC, Ludo Tieman. Deze games waren bedoeld voor medewerkers die ADR awareness trainingen kregen. In een spel kun je fouten maken zonder dat je gezichtsverlies leidt, waardoor het in deze cultuur een beter instrument bleek om medewerkers te scholen dan met klassikaal onderwijs.

Deze games trokken de aandacht van Manon Baartmans van Port of Moerdijk, Wim Bens van KDC Logistiek, Yolande de Heus van Topsector Logistiek, omdat zo’n app kan helpen om jongeren al op de middelbare school, te interesseren voor de logistiek. Cantor Versluis van STC heeft vervolgens 21CC voorgesteld bij Sharehouse om het leren van de toekomst een rol te laten vervullen in de ontwikkelingen rondom het warehouse van de toekomst.

Marloeke doet mee aan twee werkpakketten van Sharehouse: Educatie en Arbeidsmarkt en het Valorisatie programma.

Zij hoopt heel erg dat het Sharehouse project zal bijdragen aan de bewustwording van vooral MKB ondernemers en medewerkers van wat innovatie hun kan bieden en wat daarvoor nodig is. Hoe kunnen zij zich voorbereiden op digitalisering en robotisering, welke nieuwe vaardigheden zijn daarvoor nodig? Hoe kunnen logistieke bedrijven zichzelf interessanter maken voor mensen met, bijvoorbeeld een ICT-opleiding, die in eerste instantie niet aan deze sector dachten voor hun beroepspraktijk? Hoe kan de sector een voorbeeld worden op het gebied van innovatie, ook waar het gaat om duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers?

Het fysieke deel van het project, het Sharehouselab zou gekopieerd kunnen worden naar meer plekken in het land, meent zij. Dat zou nieuwe ontwikkelingen continue zichtbaar maken. “Mensen moeten dat blijven zien en ervaren en daarvan leren.”

En de samenwerking tussen bedrijven en tussen bedrijven en opleidingsinstellingen die in het project hopelijk groeit en bloeit, zal op de lange termijn zorgen voor een innovatieve logistieke sector, waarin mensen gestimuleerd worden zich continu te ontwikkelen.

Fietje Vaas, Chroniqueur van het Sharehouse project