Leer de mensen en organisaties achter Sharehouse kennen! Dit is een bijdrage uit ons portretten serie.
Dit portret is gemaakt door onze Sharehouse Chroniqueur, Fietje Vaas.
Robbert Heekelaar
VP, Architecture & Emerging technologies
Werken in Warehouses
Een warehouse met een muur die groen is van de planten: dat heeft Prologis al gerealiseerd in een vestiging in Tilburg, waar ook meer daglicht binnenkomt.
“Groen, of rood of geel – de uitdaging is: hoe maak je werken in warehouses aantrekkelijk, minder ongezond, deprimerend, onveilig, onbehagelijk“ dat zegt Robbert Heekelaar, innovatiemanager bij Prologis. En hij hoopt dat de experimenten in Sharehouse “verfrissende inzichten in de ‘look and feel’ van de werkomgeving in warehouses zullen opleveren”. Het gaat om ‘employee well being’.
Prologis is een Amerikaans vastgoedbedrijf dat wereldwijd warehouses verhuurt aan logistieke bedrijven. Ze hebben thans 4000 warehouses en ca.1600 medewerkers waarvan zo’n 150 in Nederland en het aantal groeit heel snel. In Nederland staan Prologis- warehouses rond Tilburg, Eindhoven en Venlo.
Robbert Heekelaar is begonnen als IT manager en denkt nu op strategisch niveau mee over een pro-actief technologie-beleid: IT architecture en emerging technologies.
Prologis heeft sinds november 2018 in de VS een eigen lab. Dat is een warehouse, volledig beschikbaar voor experimenten. Daarin test Prologis – meestal samen met klanten – nieuwe technologie en opstellingen. “Het is een gezamenlijke investering, waar we allebei van leren”.
‘Maar is het wel de moeite waard om in Sharehouse onderzoek te gaan doen naar verbetering van de arbeidsomstandigheden in warehouses? Wordt de mens niet langzaam maar zeker vervangen door robots en IT systemen?’, vraag ik.
Heekelaar helpt me uit de droom. “Robots zijn te inflexibel zodra er sprake is van enige diversiteit in producten. In de meeste warehouses heb je bijvoorbeeld voor het vervangen van 1 heftruckchauffeur nog anderhalve robot nodig. Artificial Intelligence en Machine learning zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld om dat te veranderen”.
“Daarom is het zo interessant om in Sharehouse samen te werken met Universiteiten, TNO en Hogescholen en een ROC. We moeten de warehouses beter ontwerpen en inrichten voor mensenwerk; daar moeten we onderzoek naar doen. Anders blijven we met een tekort aan mensen zitten in de warehouses. En we moeten jonge mensen opleiden voor de functies in het warehouse van de toekomst. Waarschijnlijk moeten die toekomstige medewerkers meer kennis hebben van IT en engineering.”
Wat kunnen we nu al van jullie lab in de VS leren? “Het wordt al snel duidelijk dat je het gebruik van warehouses kunt optimaliseren door te experimenteren en dat je je klanten er beter door leert kennen. You can walk a mile in their shoes”. In 2020 hoopt Robbert dat er bijvoorbeeld kennis beschikbaar komt over sensoren en de data die zij kunnen opleveren over het functioneren van het hele systeem. Zo kunnen tags in badges data opleveren die gebruikt kunnen worden om de veiligheid voor medewerkers te verhogen.
Dat kan voor Sharehouse ook interessant zijn en met de toepassing van de resultaten van onder andere het psychologisch onderzoek, het werken in warehouses aantrekkelijker en interessanter maken.
Fietje Vaas,
chroniquer van Sharehouse.